Door op 7 juli 2014

Wie gaat er schuil achter de straatnaam?

Burgemeester de Kockstraat  Oosterhesselen

Cornelis de Kock werd 22 november 1908 geboren te Oosterhesselen en in 1937  burgemeester in Oosterhesselen en werkte daar samen met wethouder Johannes post en gemeentesecretaris Douwe Weima. In de Tweede Wereldoorlog speelden het bestuur en de ambtenaren van de Gemeente Oosterhesselen een belangrijke rol in het verzet.  Het gemeentehuis was een bolwerk van verzetstrijders. Cornelis de Kock werkte hier niet actief aan mee, gedoogde het wel.

De Kock stond in aanzien bij het verzet  en zette zich in om de inwoners van zijn gemeente vrij te stellen voor werk voor de bezetters. Toen hij van plan was onder te duiken werd hij op 18 september 1944 door een handlangers van de Duitsers  uit zijn huis gevoerd, waarna ze hem op straat doodschoten net even buiten Meppen. Het stoffelijk overschot werd door de moordenaars in een greppel langs de wegkant achtergelaten. Na het nieuws over de moord werd er in het dorp met verslagenheid gereageerd op het verlies van deze geliefde burgemeester.

De jongste dochter van oud-burgemeester Cornelis de Kock heeft 16 september 2011 een monument onthuld ter nagedachtenis aan haar vader en zo heeft Oosterhesselen nu een straatnaam naar Burgemeester de Kock. Ook in Meppen heeft de oud-burgemeester een straatnaam gekregen, de Kockstraat.