Vertrek Ard van der Tuuk
Gistermorgen was er een ledenvergadering van het Gewest Drenthe in verband met het aftreden van Ard van den Tuuk. Van de afdeling Coevorden was o.a. onze voorzitter, Marko Slangewal, aanwezig. Hij heeft voor ons een kort verslag gemaakt.
Verslag extra ledenvergadering gewest Drenthe i.v.m. vertrek Ard van der Tuuk.
Dagvoorzitter is Cees Bijl, vicevoorzitter gewestelijk bestuur zodat de voorzitter Jacob Bruintjes de handen vrij heeft om te reageren op zijn rol;/inzet. Fractievoorzitter Roelie Goetz licht de gebeurtenissen van de afgelopen week, die hebben geleid tot het vertrek van gedeputeerde Ard van der Tuuk, in chronologische volgorde toe.
Uit deze chronologische weergave (b)lijkt er een onwerkbare situatie te zijn ontstaan tussen Ard enerzijds en de drie andere leden GS anderzijds. Er waren al langer spanningen en er zijn al vaker gesprekken geweest om een en ander weer glad te strijken. Dit keer is dat niet meer gelukt. Er is een situatie ontstaan die wordt omschreven als een verschil in bestuursstijl die heeft geleid tot spanningen en uiteindelijk een onwerkbare situatie. Er wordt gesproken van een onverenigbaarheid van karakters in het college GS.
Ook de voorzitter van het gewestelijk bestuur, Jacob Bruintjes vertelt zijn kant van het verhaal in chronologische volgorde. Hij onderschrijft het verhaal van Roelie Goetz.
Cees Bijl leest een brief van Ard van der Tuuk voor:
Schipborg, 15 april 2016
Beste partijgenoten,
Vorige week donderdag werd door de overige leden van het College van Gedeputeerde Staten het vertrouwen in de samenwerking met mij opgezegd. Het is al gezegd: een verschil in stijl zou de onderlinge chemie en daarmee het functioneren van het college in de weg zitten.
In de gesprekken die ik daarop met de uit functie daartoe aangewezen betrokkenen in onze partij heb gevoerd ervoer ik onvoldoende steun voor mijn aanblijven. Ik heb daarop de eer aan mij mijzelf gehouden en mijn ontslag aangeboden. Een onplezierige verrassing, een pijnlijke ervaring, zoals ik in mijn ontslagbrief al liet weten.
Tot mijn verrassing kwam er een golf van onbegrip en teleurstelling over mijn besluit – en tegelijk ook solidariteit met mijn bestuurlijke aanpak en politieke stijl – op gang. Dat in moeilijke uren mensen zo voor je opkomen zou ik vele anderen toewensen die in moeilijker omstandigheden verkeren. Het heeft mij goed gedaan en ik wil jullie daar uit de grond van mijn hart voor bedanken.
Maar, lieve partijgenoten, hoe begrijpelijk ook, die golf van onbegrip en teleurstelling moet gaan liggen. Ze is niet goed voor onze partij en ze is niet goed voor Drenthe.
Uit de vele gesprekken die ik de afgelopen dagen heb gevoerd- met de fractie, het bestuur en vele leden- is mij eens temeer gebleken dat het leeuwendeel van de mensen in onze partij staat voor een politiek van waarde. Voor een politiek van resultaat. Voor een politiek waar we fouten met elkaar bespreken, daarvan leren, daar consequenties uit trekken en voorts weer verder gaan voor al dat moois waar wij ooit voor zijn opgericht.
Ik wil u vragen deze oproep in de ledenvergadering te laten doorklinken. Ik laat het terugblikken, lering en consequenties trekken aan u- onder leiding van het bestuur.
Ik heb de oprechte hoop en verwachting dat de direct betrokkenen, de partijleden en de vele toeschouwers in wijsheid en met respect voor elkaar zullen handelen.
Veel dank aan jullie allen voor het vertrouwen in mij, voor de goede en prettige jarenlange samenwerking. Ook wil ik jullie bedanken voor alle mooie en goede dingen die ik namens de PvdA voor Drenthe heb mogen doen. Hoe weet ik nog niet, maar ik zal blijven strijden voor een betere samenleving voor ons allemaal.
Met een partijgenootschappelijke groet,
Ard van der Tuuk.
Vanuit de zaal worden verschillende vragen gesteld die enerzijds een roep om meer duidelijkheid zijn (wart is nu echt de reden dat Ard van der Tuuk is opgestapt) anderzijds onbegrip laten zien (hoe heeft het zover kunnen komen, waren er niet eerder signalen etc.) Ook procedurele vragen worden gesteld( coalitiegenoten kunnen het opstappen van een coalitiegenoot niet vragen/eisen)
Afwisselend door Roelie Goetz en Jacob Bruintjes worden de diverse vragen beantwoordt waarbij duidelijk wordt dat het niet mogelijk is om alle informatie te delen zonder personen te beschadigen.
Het verwijt uit de zaal dat bestuur en fractie in communicatie verschillende fouten hebben gemaakt waardoor het leek dat de regie ontbrak wordt door zowel fractie als bestuur erkend. Deze fouten zullen door fractie en bestuur als onderwerp ter lering worden meegenomen.
De in de pers gesuggereerde verdeeldheid in fractie en bestuur wordt door zowel Roelie Goetz als Jacob Bruintjes met klem ontkent. Ook fractieleden Peter Zwiers en Ronald Koch ontkennen dit in de vergadering. Een brief van Rudolf Bosch (afwezig i.v.m. werk in buitenland) met dezelfde inhoud onderschrijft de eensgezindheid.
Door PvdA Jong Drenthe wordt een motie ingediend. De overwegingen van de motie krijgen vrijwel geen bijval, de aanbevelingen(oproep) wel.
Vragen uit de zaal waarom de fractie niet uit de coalitie is gestapt worden beantwoordt met een aantal argumenten waarvan de belangrijkste is/lijkt te zijn:
- Er zit in het coalitiekoord veel van onze partij. Het is waard om dit ondanks alles, te blijven uitvoeren. Er is geen politieker onenigheid. Coalitieakkoord staat niet ter discussie.
Er wordt afgesproken dat de fractie de indrukken, vragen en opmerkingen opgedaan in deze bijeenkomst op zich laten inwerken. Toekomstgericht aan de slag zullen gaan met het aanzoeken van een nieuwe gedeputeerde.
Jacob Bruintjes zegt – op vagen vanuit de zaal- toe de leden via een uit te schrijven vergadering te betrekken bij voortgang en een kandidaat gedeputeerde.
NB: Bovenstaande is een korte weergave van de gehouden ledenvergadering op 16 april 2016. Een uitgebreider verslag-gemaakt door het gewestelijk bestuur- zal later volgen. Het is bovendien een subjectieve waarneming van ondergetekende. Tijdens de ledenvergadering stemmen leden als leden, er wordt niet per afdeling gestemd/gereageerd.