Ik begrijp heel goed dat de situatie rondom de stikstofplannen voor de boeren een enorme impact heeft en niet alleen voor de boeren. Sinds 2014 werk ik in het agrarisch onderwijs en ik volg de gesprekken die gevoerd op verschillende niveaus. Van keukentafelgesprekken op de boerderij tot congressen en bijeenkomsten natuurinclusiviteit in regionaal of landelijk verband. Ik begrijp ook dat dit probleem een gezamenlijk probleem is dat gezamenlijk moet worden opgelost. Niet het een of het ander maar op meerdere niveaus.
We hebben als PvdA zowel landelijk als lokaal in onze verkiezingsprogramma’s steun voor boeren familiebedrijven en dat is het volgende;
Wij zijn trots op onze boeren. De landbouw en veeteelt in onze gemeenten kenmerkt zich doordat het vaak familiebedrijven zijn van mooie schaal en omvang. We vinden het belangrijk dat de sector een grotere bijdrage levert aan biodiversiteit, milieuwaarden en dierenwelzijn. Wij hebben daarbij gezegd uitbreiden mag, wanneer het een aantoonbare bijdrage aan de waarden zoals biodiversiteit, milieu en dierenwelzijn levert. Wij willen geen nieuwe vestiging van intensieve veehouderij van elders.
En in de gebieden die we hebben aangewezen voor grootschalige landbouw willen we ongewijzigd beleid. We stimuleren multifunctionele landbouw waarbij we onze boeren ruimte geven om andere verdienmodellen te ontwikkelen. Dit door het agrarisch bedrijf te combineren met maatschappelijke producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan agrarische kinderopvang, zorglandbouw, boerderij verkoop en natuurbeheer.
Wat ons betreft is bij Stikstof, balans het toverwoord. Én een deel van de oplossing. Die alleen bereikt kan worden als alle betrokken partijen bereid zijn om te bewegen. En er is 1 partij partij die niet voor zichzelf kan opkomen en dat is onze natuur in onze mooie gemeente. Over het belang van natuur voor ons als mensen en dieren en het welzijn, daar zijn we het wel eens met elkaar. Over de plek die de natuur inneemt, daar gaat het ook over.
Ten aanzien van de motie hebben we een aantal vragen die we graag beantwoord zien, vandaar dat we de motie (nog) niet hebben gesteund;
Onze eerste vragen zijn gericht op het verzoek aan het college;
Het vraagt om de gestelde doelen aan te kaarten en ook de gevolgen van de plannen voor de Gemeente Coevorden en haar inwoners.
- Wat bedoelt u precies met aankaarten en wat is het doel van dit aankaarten?
- Wat zijn uw verwachtingen naar de gemeente toe met betrekking tot het aankaarten?
- En met betrekking tot het tweede verzoek, wat is in uw ogen passend reageren?
- Welke acties gaan het CDA en VVD nu uitzetten naar de eigen achterban in Den Haag en op Europees niveau
En dan heb ik nog enkele vragen voor de portefeuillehouder:
- Heeft in inzicht in het aantal boeren die dit betreft in onze gemeente?
- Op welke wijze denkt u dat u kunt ondersteunen vanuit de gemeente? Wat is dan precies de uitvoeringstaak?
- Wat betekent dit voor de medewerkers en hebben we hiervoor mensen die hierin ondersteuning kunnen geven.
- Op welke manier kan er in BOCE verband of de provincie eventueel ondersteund worden?
- Heeft u ook mogelijkheden om boeren eventueel mentaal bij te staan in deze moeilijke periode?
Dat is wat ons betreft het verhaal.