Door op 18 februari 2014

Politiek Café: Uw zorg is onze zorg

De PvdA hield op 17 februari haar politiek café in buurthuis ’t Konamper in de Binnenvree te Coevorden. Ruim 30 mensen kwamen luisteren naar Agnes Wolbert. De avond werd geleid door raadslid Betty Hoogeveen.

Het thema van de avond:
Uw zorg is onze zorg

De gemeenten krijgen te maken met decentralisaties in de Jeugdzorg, de AWBZ en WMO. Wanneer mensen deze zorg nodig hebben, wordt er eerst gekeken of er familieleden of mantelzorgers zijn die bij de huishoudelijke klusjes zouden kunnen helpen. De gemeenten brengen de de huishoudelijke hulp onder bij tenminste 3 marktpartijen en daar hangt een kostenplaatje aan. De mensen kunnen zelf kiezen waar hun hulp vandaan moet komen. Dit moet uiteraard betaald worden. De zaal is het erover eens dat alleen mensen die geen vangnet hebben altijd van deze ondersteunende hulp gebruik moeten kunnen blijven maken. Ook in de toekomst moet dit gewaarborgd blijven.

In de verpleeghuiszorg verandert er niets. Ook kunnen mensen blijven wonen waar ze wonen.  Het zorgzwaartepakket is wel gewijzigd. Ongeveer 95% van de mensen wil thuis blijven wonen en gebruik maken van het inkopen van georganiseerde zorg. Over buurtgericht werken worden er vragen gesteld, zoals: wat is belangrijker de privacy of dat het gezin geholpen wordt? Aan de opgestoken handen uit de zaal blijkt dat privacy best mag worden losgelaten.

De jeugdzorg zal een veel groter effect op de gemeenten hebben. Daar zal ook meer ingezet worden op preventie. Nu worden overal dossiers voor aangemaakt. Daarom is het erg belangrijk dat er in een gezin sprake is van één dossier, één regisseur en één budget. Agnes Wolbert geeft als voorbeeld: ’Als er met de 15 jarigen ernstige problemen zijn, op welk gebied dan ook, dan ben je 14 jaar te laat. De gezinnen moeten door de preventie eerder in beeld komen. Daar kan men vrijwilligers ook goed in laten participeren. Professionals kunnen nooit met het kind naar de sport, terwijl vrijwilligers net dat laatste goede zetje kunnen geven om met het kind mee te gaan.’ Ook wordt er een situatie uit Duitsland aangehaald. In dat ene huis, wat middelpunt is in een dorp, wordt van alles gedaan om elkaar te ondersteunen zonder dat de gemeenten daar geld in investeren. Op eigen kracht past men op elkaars kinderen, worden ouderen geholpen, de verpleegkundige kan uitleggen welk gevaar er schuilt in rode hond etc.

Hans Hornstra (Statenlid Drenthe) vertelt hoe er in Gees, samen met andere partijen, nagedacht wordt over het aanpakken van bijvoorbeeld de eenzaamheid. Aan het eind van het jaar zullen details verder uitgewerkt worden.

Joop Brink sluit de avond af en vertelt dat een aantal fractieleden een bezoek heeft gebracht aan het Ermerzand. Tijdens dit bezoek werd er verteld wat de mensen daar zelf voor elkaar organiseren om toch mee te kunnen blijven participeren bij het ouder worden.

Uit de gesprekken van de avond blijkt dat er op eigen kracht al veel georganiseerd wordt!