Door Fractie op 19 juni 2015

Perspectiefnota

Stand van zaken

Het college heeft de Perspectiefnota 2016 opgesteld. Deze PN bevat nog veel onzekerheden, omdat de cijfers van de meicirculaire nog niet bekend waren op het moment dat de PN werd opgesteld. De PN bevat geen voorstellen of oplossingsrichtingen om nieuwe gaten te dichten. Nu zijn de effecten van de mei circulaire wel bekend, en zijn die naast de PN gelegd.

Het totaalbeeld van de PN plus de meicirculaire  geeft een behoorlijk negatief financieel beeld in vergelijking met de begroting 2015. De PN vertoont een negatief saldo van rond de 600.000 vanaf 2015, en dat wordt slechts voor een deel opgevangen door de verhoging van de uitkering uit het gemeentefonds (effect meicirculaire).

Voor 2015 ontvangt Coevorden door een herberekening van de uitkering over 2014 door de zgn. ‘onderuitputting’ bij het rijk (daar is minder uitgegeven dan geraamd) 838.000 euro minder. Voor dit jaar betekent dat een gat van ca. 700.000 euro, doordat de eerste Berap van de gemeente een voordeel bevat.

Gelukkig hadden we de financiën cq de meerjarenbegroting  bij de begroting 2015 behoorlijk op orde. Daarin was sprake van een sluitende Mjb en van geraamde stortingen in de Algemene Reserve, met het doel die AR weer een beetje te vullen (zeer noodzakelijk). Ook zijn in de begroting 2015 bedragen geraamd voor stortingen in het stimuleringsfonds wijken en dorpen (leefbaarheidsfonds), voor ons een belangrijk punt.

De meicirculaire geeft ook een herverdeling van de middelen voor het Sociaal Domein. Voor Coevorden pakt dit slecht uit: een negatieve bijstelling van 1,7 tot 2 miljoen per jaar. Daar moet verder ook nog rekening gehouden worden met de negatieve ontwikkeling van de begroting van de EMCO van rond de 200.000 euro of meer per jaar.

Alles bij elkaar dus reden om toch weer heel goed te kijken hoe we de financiën voor de komende jaren op orde kunnen houden en de nieuwe tegenvallers kunnen opvangen. Duidelijk is dat de rek er inmiddels echt wel uit is. Het is al heel lastig om de bezuinigingstaakstellingen en maatregelen die zijn  vastgesteld, te realiseren.

Hoe nu hiermee omgaan als PvdA?

De PN zelf bevat geen voorstellen voor nieuwe maatregelen of tot bijstelling van het beleid ; dit biedt ons wel mogelijkheden om zelf zoveel mogelijk richting daaraan te geven. Waar vinden wij, vanuit onze idealen, visie en prioriteiten, dat absoluut niet meer verder bezuinigd kan worden?  Waar zien wij eventueel wel mogelijkheden aan de inkomsten-  en de uitgavenkant? Welke andere opties zien wij om inkomsten en uitgaven van de komende jaren in evenwicht te brengen en hiermee om te gaan?

Wij hebben daar als fractie wel ideeën over en denken daarmee om te kunnen gaan op een manier, die recht doet aan onze politieke uitgangspunten en aan de mensen voor wie wij ons hard maken.

Wordt vervolgd.