Inventarisatie problemen asbestdaken
In 2024 zijn asbestdaken definitief verboden.
Voor eigenaren van asbesthoudende daken is asbestsanering dus verplicht. Eigenaren van asbesthoudende daken zijn zelf verantwoordelijk voor de asbestsanering. In Nederland zijn honderdduizenden daken niet asbestvrij. Ook bij ons in de gemeente zijn er asbestdaken te vinden.
In de vergadering van 11 april hebben wij diverse vragen gesteld over asbestsanering:
- Is er bekend hoe de situatie in Coevorden is?
- Gaan we de doelstelling van 2024 halen?
- Voorzien mensen financiële problemen door asbestverwijdering?
- Zijn er genoeg bedrijven beschikbaar die kunnen helpen bij asbestverwijdering?
De wethouder kon ons niet precies vertellen hoe de situatie in Coevorden is, of we de doelstelling gaan halen en of er financiële problemen zullen ontstaan. Wij zijn dan ook benieuwd hoe de inwoners van onze gemeente dit zelf zien. Heeft u een asbestdak, laat ons dan weten of er voldoende bedrijven beschikbaar zijn voor de sanering, wanneer u van plan bent om het dak/de daken te laten saneren en of u financiële problemen voorziet.
Update:
Asbestdaken moeten sneller van de Drentse daken af. De verwijdering is een taak van het Rijk, maar de provincie Drenthe zet de operatie kracht bij door ook 3,5 miljoen euro erin te stoppen. Daarnaast gaat de provincie – na een motie van ons Statenfractielid Peter Zwiers – aandringen bij Den Haag om méér te doen.
De provincie Drenthe heeft de ambitie om de leef- en woonomgeving in Drenthe veiliger en duurzamer te maken. Zij wil zich de komende jaren inzetten om de verwijdering van asbestdaken te versnellen, zodat risicovolle situaties eerder worden gesaneerd en er meer asbestdaken worden verwijderd. Alle partijen stemden in met het beschikbaar stellen van 3,5 miljoen euro om de versnelling mogelijk te maken. Daarnaast was er brede steun voor de de motie ‘Rijksinzet asbestdaken in Drenthe’. In de motie, opgesteld door de PvdA, wordt het college van Gedeputeerde Staten opgeroepen om bij het Rijk aan te dringen op extra financiële middelen voor de sanering van asbestdaken. De motie werd ingediend door met de fracties van VVD, CDA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Sterk Lokaal en 50Plus.