Door op 21 oktober 2016

51 ideeën om leefbaarheid Coevorden te vergroten

Van het opknappen van de speeltuin in Buitenvree en verlichting voor de kerstmarkt in Wezup tot een muziekproject voor basisschoolkinderen in Sleen en Diphoorn. Ook dit jaar zijn er weer vele initiatieven voor het Stimuleringsfonds ingediend door inwoners van de gemeente Coevorden. In totaal zijn er 51 ideeën ingediend.

Door middel van het Stimuleringsfonds wil de gemeente Coevorden inwoners en verenigingen met goede ideeën graag verder helpen om de leefbaarheid van een dorp of wijk te vergroten. Burgemeester Bert Bouwmeester is tevreden over het aantal ingediende initiatieven: “We zijn verrast dat er voor het tweede jaar op rij zoveel belangstelling is voor het Stimuleringsfonds. Het is goed om te zien dat er nog steeds veel enthousiasme is om in de dorpen en wijken aan de slag te gaan, de ideeën voor verbetering van onze gemeente zijn nog niet op. Op basis van de ervaringen van de dorps- en wijkverenigingen vorig jaar, hebben we een aantal aanpassingen gedaan. Bijvoorbeeld de introductie van een vakjury. We zien uit naar de initiatievenavond in november en de resultaten die volgen.”

Meebeslissen

De dorps- en wijkverenigingen in de gemeente mogen meebeslissen over welke initiatieven een bijdrage krijgen. Op 10 november worden alle ideeën gepresenteerd. Tijdens de avond stellen alle verenigingen een top vijf samen en geven daarmee punten aan een idee. Ze mogen uiteraard niet op zichzelf stemmen. Alle punten worden vervolgens opgeteld en de ideeën die samen een bedrag van € 150.000,- vormen worden gehonoreerd.

Vakjury

Nieuw dit jaar is dat ook een onafhankelijke vakjury haar oordeel geeft. De stemmen van de dorp- en wijkverenigingen en de vakjury gelden beide voor 50 procent. De vakjury bestaat uit: Voorzitter Sandra Korthuis, voormalig wethouder van Rotterdam en directeur VNG en vervolgens directeur-bestuurder van een Drentse woningbouwcorporatie met brede expertise in (openbaar) bestuur en management. Eelke Blokker, oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden en één van de auteurs van het boek ‘Hoe waardeer je een maatschappelijk initiatief?’, Erwin Karel, deed onderzoek naar het dorp Oosterhesselen van 1700 tot 1850 en heeft veel interesse in en kennis van Drenthe en Herman Reurink, voorzitter van het Plaatselijk Belang Nieuw-Dordrecht. Hij is betrokken geweest bij een onderzoek dat ging over het gezamenlijk ondernemen van activiteiten en initiatieven door de inwoners van Nieuw-Dordrecht en de rol die een dorpscoöperatie hierin kan spelen. Het vijfde jurylid is Ad Remus, hij heeft een achtergrond in de civiele-techniek en is werkzaam bij Sweco, voormalig Grontmij. Zijn expertise is het beoordelen van de haalbaarheid/risico’s van projecten in het fysieke domein.

In 2015 leidde het Stimuleringsfonds tot 57 initiatieven, die tijdens de initiatievenmarkt werden gepresenteerd en beoordeeld door de verenigingen. Uiteindelijk werden vijftien initiatieven gehonoreerd. Dit jaar is er een bedrag van € 150.000,- beschikbaar en konden de indieners voor het eerst gebruik maken van de ondersteuning van de gebiedscoördinatoren.