30 november 2013

Met eigen kracht van ergernis tot resultaat!

“Mensen klagen alleen maar“, hoor je vaak. Of: “De gemeente laat het allemaal verpauperen, daar hoef je niets meer van te verwachten”. Is dat echt zo?  We gingen op bezoek in 5 dorpen, waar mensen zelf het initiatief namen op punten die veel ergernis gaven …

“Hier zit heel wat uren werk in, en meer dan 60 kg verf”,  vertelde Klaas Renting ons in de molen van Sleen. Met een vaste groep van ca. 10 handige en enthousiaste  vrijwilligers was hij vorige jaar iedere woensdagmiddag druk aan het werk in de molen. En de hele bouwvak, want toen konden ze een hoogwerker lenen …  Alle dorpelingen zijn  heel  blij dat de molen er weer netjes uitziet en zelfs weer kan draaien. Het bemensen van een bestuur  dat de molen (eigendom van de gemeente) beheert was geen enkel probleem: 10 leden, er waren zelfs meer kandidaten … Nu nog even wachten op de diploma’s van de 2 molenaars in opleiding. En op de activiteiten rond ‘100 jaar molen Sleen’ op 10 mei 2014

Het arboretum van Dalen is geen hondenuitlaatplaats meer … Op initiatief van o.a. Gerard Hassink  is het veranderd in de prachtige Daoler Tuun. Zo’n 15 vrijwilligers zijn op afroep beschikbaar voor allerlei klussen, het resultaat is al goed zichtbaar. Plannen voor de komende tijd zij er ook, om dit alles nog een veel grotere meerwaarde te geven voor de Doalenaren . Deze winter al een bijenstal, hopelijk met een ‘verblijfsgebouwtje’ voor de vrijwilligers en bv voor schoolklassen. Rond en in de vijver een ‘speelaanleidingroute’ ,  een (gehandicapten-toegankelijk) vissteigertje en een drijvend podium voor bv muziek, gedichten en streekverhalen  …  Prima initiatief!

Het zag er allemaal niet uit in Dalerpeel … Bert Kleine en Dorpsbelangen  Dalerpeel kregen heel wat klachten over zich heen, en de gemeente gaf vaak ‘niet thuis’. Jan Karssies zette samen met Bert zijn schouders eronder. Nu  is er een Klussengroep in Dalerpeel van ca. 30 mensen, van 20 tot 60 jaar, mannen en vrouwen, die  5 á 6 zaterdagen per jaar  druk bezig zijn om hun dorp netjes en mooi te maken en te houden …  .  Er zijn bloembakken geplaatst en verkeersborden schoongemaakt;  bermen van het  fietspad zijn aangevuld, biggenruggen goed gelegd en wit gemaakt; het hekwerk bij de begraafplaats is schoongemaakt, zwerfafval opgeruimd,  fruitbomen geplant , een insectenhotel en een zwaluwtil gebouwd en nestkastjes gemaakt en opgehangen. Dit alles met hulp van de schoolkinderen, Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente. Zo komt er heel wat tot stand!

Eén van de grootste ‘doorns in het oog’ voor de inwoners van onze gemeente, en zeker voor die van Aalden en Zweeloo,  was al jaren lang het pand Seubers. Op initiatief van Wilfried Reuvers hebben deze mensen ervoor gezorgd dat het pand zelf en het terrein er omheen er weer toonbaar uitzien, en dat dit ook bijgehouden wordt; dit ondanks het vaak moeizame verloop van de contacten met de eigenaar (RABO-bank) en de gemeente. De locatie fungeert nu ook als Toeristisch Overstap Punt (TOP), met picknickbanken,als startpunt voor fiets en wandeltochten en kanoën op de Aelderstroom! Het begin is er …

Dat Geesbruggers de handen goed uit de mouwen kunnen steken is de laatste jaren vaker gebleken. Terwijl iedereen in het voorjaar van 2013 nog druk bezig was met de ‘laatste loodjes’ van de aanlegsteiger, werd ook de begraafplaats  in het dorp door vrijwilligers geheel opgeknapt. En in november was één oproep in het dorpskrantje voldoende om weer 15 mensen op de been te krijgen om de paden en de grafstenen schoon en in orde te maken, blad te ruimen en wat verder nodig was. Resultaat: saamhorigheid en een goed gevoel! Zelfs uit Canada kwam een bedankje van een nabestaande …

“Waardoor is het gelukt?”, vraag je dan. “Gewoon zelf aanpakken en niet blijven zeuren”; “Samenwerken met de gemeente, bedrijven en iedereen die kan helpen”;  “Als je de jeugd erbij betrekt, houden ze het veel netter”; “Als de gemeente helpt met wat subsidie en materialen, dan komen we een heel eind”; “Zorgen dat het ook gezellig is”. Dat er dan echt veel mogelijk is, dat blijkt wel uit de voorbeelden op deze pagina. En in alle interviews bleek dat het de saamhorigheid in de gemeenschap versterkt!

Ook in andere dorpen en wijken zijn er initiatieven en projecten, bv in Schoonoord. Wij volgen dat met veel belangstelling!

Standpunt PvdA Coevorden:
De PvdA vindt actieve dorpen en een vitaal  platteland net zo belangrijk als de stad.
De PvdA ondersteunt daarom  initiatieven vanuit de dorpen zelf, die  de leefbaarheid van de dorpen ten goede komen.