Gisteren is door de Raad de woonvisie vastgesteld. De PvdA had wel enkele vragen. De PvdA wil vooral aandringen dat de gemeente ook de jeugd meeneemt in het woonbeleid. In een gesprek met het bestuur van de Jeugdsoos in Zweeloo kwam naar voren dat zij geen bijdrage hebben kunnen leveren. Lees hier de bijdrage van ons raadslid Gilbert Mulder over de woonvisie
“Dank u wel voorzitter,
Wonen is voor iedereen. Als PvdA fractie vinden we dit belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om stenen stapelen, maar ook om veilig wonen in een beschermde omgeving. Wij maken ons daar hard voor. De komende jaren willen wij ook stuur hebben op de uitwerking van de beleidsdoelen, zoals in uw raadsvoorstel en de door u gedane toezeggingen zijn verwoord. Als raad willen we graag vooraf meepraten en onze inbreng hebben. Een verkeerd voorbeeld vinden we dan dat de nieuwe prestatieafspraken met de woningcorporaties al zijn gemaakt en dat we die ter kennisgeving op de agenda volgende maand zien. Wij verwacht dat u regelmatig en tijdig bij ons terug komt. Op die manier kunnen wij instemmen met de woonvisie.
Naar aanleiding van de bespreking in de commissie willen wij nog graag een aanvullende vragen stellen:
- Uit de woonvisie en bijgevoegde stukken halen we dat er veel informatie is opgehaald, maar dat nog lang niet met iedereen is gesproken en dat met name de jeugd nog niet betrokken is. Dit merkten wij vorige week tijdens een gesprek van de fractie met het bestuur van de jeugdsoos in Zweeloo. Hoe denkt u actief met hen in gesprek te gaan? En nu voorstel is dat er een spoorboekje komt voor het voor elkaar krijgen van ontwikkelingen, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn en bij wie ze terecht kunnen. Is dat een optie en kunnen we hiervoor niet een woonconsulent benoemen ?
- In het uitvoeringsprogramma geeft u aan dat u aan de slag wilt met anterieure overeenkomsten. Ik kan me hier wel wat bij voorstellen, maar welk doel houdt u hier op na. Wat moet en kan dit opleveren?
- Ook in het programma staat een onderzoek in het centrum. Komt daarbij ook herbestemming van maatschappelijk vastgoed en winkels aan de orde?
- In de commissie hadden we het over middelen die de gemeente heeft om woningbezit te sturen. Waar we u nog niet ver gehoord hebben is de zogenaamde doelgroepenverordening. Bent u bereid deze in te zetten? En ik neem aan dat we op deze manier ook ontwikkelaars gaan verplichten om bij ieder nieuw plan ook sociale huur neer te zetten en niet alleen voor starters, maar ook voor eenoudergezinnen ?
- U gaf aan dat wonen en woningbouw in de kleine kernen mogelijk is als men met goede plannen komt. Kunt u toelichten waarom de aantallen te bouwen woningen juist laag zijn gehouden, is dit een bewuste keuze?”
Foto: ESEP