Door op 30 oktober 2013

Thema-avond onderwijs (25 november 2013)

De Partij van de Arbeid afdeling Coevorden houdt regelmatig thema-avonden over actuele onderwerpen in onze gemeente. Iedereen die belangstelling heeft voor zo’n onderwerp wordt uitgenodigd om mee te praten. Op deze manier willen we de gemeenteraadsfractie ondersteunen met informatie  en we verwachten op deze manier een beeld te krijgen van de ideeën die er bij  inwoners leven.

Bijeenkomsten over krimp en over de veranderingen in de WMO hebben hun  nut bewezen. Ze leidden tot levendige discussies die veel informatie hebben opgeleverd.

Deze bijeenkomst (start op 25 november 0m 19.30 uur) gaat over de toekomst van de kleine basisscholen. In de gemeente Coevorden hebben veel basisscholen een beperkt aantal leerlingen en de komende jaren zal het leerlingenaantal verder dalen.  Het is niet zo dat veel scholen in onze gemeente op dit moment al direct bedreigd worden door de opheffingsnorm. Toch ontstaat er vaak discussie over kwaliteit en betaalbaarheid van deze voorzieningen, zeker in een tijd waarin de staatssecretaris heeft aangekondigd dat de toeslag die kleine scholen  nu nog krijgen  niet meer vanzelfsprekend is. Ook komt regelmatig de vraag aan de orde welke effecten  het eventuele verdwijnen van de school heeft voor de leefbaarheid van het dorp. Kortom alle aanleiding om ons te verdiepen in de perspectieven van het basisonderwijs in  onze gemeente.

Om de discussie in te leiden hebben we twee sprekers (meer info onderaan deze pagina) uitgenodigd:

  • Drs. Roosje van Leer. Zij is onderzoeker bij Stamm/CMO en heeft in opdracht van de provincie Drenthe onderzoek gedaan naar “Demografische ontwikkelingen, gevolgen en kansen voor het Drentse basisonderwijs”. Ze belicht de situatie de gemeente Coevorden.
  • Harm Evert Waalkens, wethouder in de gemeente De Marne en oud Tweede Kamerlid. Hij spreekt over zijn aanpak in de gemeente De Marne.

 

 

Roelof Beek  uit Dalen, onderwijsadviseur en tot 2011 coördinator van de Drentse onderwijsmonitor, leidt de avond.

Agenda:

  1. Opening door de voorzitter van de afdeling Coevorden van de PvdA, Margreet Ronda.
  2. “Krimpen met perspectief” door Roosje van Leer.
  3. Oplossingen van de gemeente De Marne door Harm Evert Waalkens.
  4. Pauze
  5. Reacties uit het Coevordense onderwijsveld
  6. Discussie
  7. Reactie van de gemeenteraadsfractie van de PvdA; Joop Brink, fractievoorzitter

 

Restaurant – Zalencentrum

Cornelis

Hoofdstraat 29

7751 GA DALEN

 

 

Roosje van Leer is een inhoudelijk georiënteerde, onderzoekende adviseur met gevoel voor communicatie en het vermogen om mensen in beweging te krijgen. Met haar achtergrond als journalist en onderzoeker is zij getraind in het stellen van de juiste vragen om helderheid te scheppen in complexe vraagstukken. Daarnaast heeft zij oog voor de (strijdige) belangen van alle betrokkenen. Ze is bedreven in het leiden van focusgroepen en zorgt ervoor dat iedereen gehoord wordt. Haar ervaring als projectmanager zorgt ervoor dat zij overzicht houdt en vaart weet te houden in processen.

Binnen STAMM houdt Roosje zich met name bezig met de thema’s ‘leefbaarheid’ en ‘krimp en onderwijs’. Zij is lid van de werkgroep onderwijs van het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling en een veelgevraagd spreker over de gevolgen van krimp voor het primair en voortgezet onderwijs.

Roosje heeft geschiedenis en journalistiek gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en modules gevolgd van de Master Beleidsonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij heeft gewerkt als verslaggeefster, docent Nederlands als Tweede Taal, communicatieonderzoeker, beleidsonderzoeker op het terrein van sociale zekerheid en beleidsmedewerker in de thuis.

 

 

Harm Evert Waalkens is  2 jaar wethouder in de gemeente de Marne met in zijn portefeuille: het sociale domein, financiën, onderwijs en visserij.  De gemeente De Marne heeft ruim 10.000 inwoners, verspreid over 21 dorpen.

Op dit moment zijn er 12 scholen in 7 dorpen. De raad heeft een  Integraal Huisvestingsplan  (IHP) vastgesteld  waarin voorzien wordt in een teruggang naar 8 scholen in 7 dorpen.  Samen met de  schoolbesturen zijn  randvoorwaarden voor een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig onderwijs opgesteld en dat heeft na een jaar het beleidsrijke IHP opgeleverd.

 

Daarnaast runt hij met zijn vrouw een biologisch melkvee bedrijf met ongeveer 180 koeien en jongvee. Hij is actief  in verschillende organisaties op agrarisch gebied en  lid van de Raad van Toezicht van  Wageningen UR, de universiteit en de Dienst Landbouwkundig Onderzoek.

 

In de Tweede  Kamer heeft Harm Evert Waalkens zich o.a. bezig gehouden met het Europees Landbouw beleid, Ontwikkelingssamenwerking en Europese zaken. Waalkens is twee keer uitgeroepen tot Dierenbeschermer van het Jaar.