Door Fractie op 8 november 2016

Algemene beschouwingen begroting

Algemene beschouwing PvdA fractie op de begroting 2017.

Meneer de voorzitter, raadsleden en overige belangstellenden. De PvdA fractie is van mening dat er sinds lange tijd weer eens met optimisme naar de gemeentelijke begroting gekeken kan worden. Er kan een sluitende meerjarenplan perspectief gepresenteerd worden, de algemene reserve groeit naar 20 miljoen, de leningen portefeuille neemt af en risico’s  zijn beheersbaar. Wij hebben de boel onder controle.

De PvdA fractie is van mening dat we  trots kunnen zijn op wat is bereikt. Vanuit een zeer slechte financiële positie is er langjarig consequent doorgewerkt aan het realiseren van de afgesproken bezuinigingen. Dat standvastig doorwerken, gekoppeld aan verbeterende economische omstandigheden heeft ons gebracht waar we nu zijn. Een begroting van een gemeente in control.

Tegelijkertijd moeten we ook oog hebben voor de gevolgen die de bezuinigingen en lastenverzwaringen de afgelopen jaren voor  burgers hebben gehad. We zijn dan ook tevreden over de voorstellen van het college om meer geld dan eerder was begroot vrij te maken voor wegen en groen onderhoud. Ten aanzien van de lastenontwikkeling voor burgers is onze fractie tevreden over dat het totaal aan gemeentelijke lasten voor huurders voor het tweede opeenvolgende jaar dalen. Maar daarbij moeten we de eigenaren niet vergeten. We vinden het dan ook prima om hierover nader met elkaar te spreken.

Duidelijk is dat de gevolgen van de bezuinigingen  in de fysieke of harde sectoren gemakkelijker zichtbaar zijn, dan die in de meer sociale of zachte sectoren. De staat van onderhoud van de weg of het groen is nu eenmaal voor iedereen zichtbaar en gemakkelijker te monitoren dan bv. de ontwikkeling van het aantal mensen dat zich eenzaam voelt in onze gemeente.  Daar moet je veel meer moeite voor doen. Onze fractie zal zich dan ook blijven sterk maken voor een goede vertaling van signalen uit de Coevorder samenleving dat bezuinigingen te ingrijpende gevolgen hebben voor de samenleving. Het volgen van de effecten in het sociaal domein heeft dan ook onze bijzondere aandacht.

Wat mij meteen brengt op onze eerste motie voorzitter. Zoals bekend is budget voor onderhoud en instandhouding van speeltuinen wegbezuinigd, in de overtuiging dat deze wel op eigen benen kunnen staan. Welnu,  dat blijkt niet het geval voorzitter, eigen kracht en inzet van burgers is hierbij niet voldoende en daarom dient mijn fractie de volgende motie in.

Motie speeltuinen

De motie wordt gedekt uit het verminderen van de ophoging van het stimuleringsfonds wijken en dorpen. Voorzien was een ophoging van dit fonds naar 550.000 euro. Gezien de mening van veel verenigingen van dorpsbelangen en onze bij de kaderbrief genoemde bezwaren tegen de huidige opzet van het stimuleringsfonds en de daarbij aangenomen motie  is het zeer verantwoord deze motie hieruit te dekken.

Voorzitter we zijn blij met de door het college aangekondigde stresstest van de financiële situatie van de gemeente. We denken dat deze bij kan dragen aan meer gegevens ten aanzien van bv. De  aan te houden algemene reserve, de hoogte van bestemmingsreserves, en het nog beter inschatten van voorziene risico’s. Wij zouden dan ook graag zien dat deze stresstest voor de volgende begrotingsbehandeling werd uitgevoerd, ipv erna, zoals het college voorstelt.

Voorzitter een ander gebied waar onze fractie met gepaste trots naar kijkt zijn de ontwikkelingen binnen het sociaal domein, het is bekend dat we deze op de voet volgen. Daarbij hebben we kunnen constateren dat er met veel inzet en betrokkenheid van zowel burgers, organisaties, als door de gemeente is gewerkt om deze krachttoer tot een succes te maken. En hoewel er nog veel werk te verzetten is binnen het sociaal domein, denk eens aan het vervolg op de emco of de door onze wethouder aangekondigde lange termijn agenda voor het sociaal domein, zijn de decentralisaties tot dusver succesvol verlopen voor Coevorden.

In de begroting wordt een klein overschot  aan geld binnen het sociaal domein afgeraamd. Op dit moment zullen wij daarmee instemmen, maar niet zonder een tweetal kanttekeningen.

Binnen het sociaal domein is als beleidslijn gekozen om meer te investeren in algemene voorzieningen en preventie om zodoende het aantal mensen wat een beroep moet doen op een individuele voorziening te verminderen. We vragen ons af of voor deze voornemens voldoende financiën beschikbaar zijn?

Verder wijzen we op het nieuwe minimabeleid, wat aanstaande is. Onze fractie is zeer te spreken over de wijze waarop dit beleid tot stand komt, met grote betrokkenheid van de doelgroep en relevante organisaties, en we gaan ervan uit dat iedereen dat is. We zien een aanzienlijke toename van mensen in onze gemeente die een beroep moet doen op de bijstand. Verder zien we een toenemend beroep op voedselbank en kledingbank. Daarnaast komt er terecht steeds meer aandacht voor zorgkosten, voor het mijden van zorg door mensen met een laag inkomen, en voor stapeling van eigen bijdragen. Het lijkt ons dan ook reëel te veronderstellen dat er meer geld vrijgemaakt zal moeten worden voor minima beleid. En als dat nodig is moet die ruimte er zijn. Verder willen we van de wethouder graag een reactie ten aanzien van de vraag of bij de gemeente in beeld is dat zorgkosten en eigen bijdragen tot problemen leiden ?  Zijn hierover bv. signalen van huisartsen of tandartsen? En kan bv. een beroep op bijzondere bijstand een oplossing bieden voor eventuele problemen?

Voorzitter dat brengt ons op een volgende onderwerp, namelijk vierkant voor werk. Niet ontkend kan worden dat we in onze regio een structureel tekort aan banen hebben. En als we er niets aan doen zullen de problemen alleen maar groter worden. Het landelijke economische beleid richt zich vooral op topsectoren en verder versterken van toch al sterke regio’s. Het idee dat boven Zwolle ook nog mensen wonen die recht hebben op een fatsoenlijk bestaan lijkt sommige landelijke politici vreemd. Willen we  niet steeds verder achterop raken dan zullen we vol aan de bak moeten. De gemeente Coevorden is een prachtige gemeente om in te wonen, met historie en natuur, met prachtige dorpen en vaak nog hechte gemeenschappen. Echter zonder voldoende werkgelegenheid zal de jeugd blijven wegtrekken, lukt het onvoldoende om inwoners aan de regio te binden, en zullen we een regio met hoge werkeloosheid, gemiddeld lage inkomens en opleidingsniveau en sterke vergrijzing en krimp zijn. Vierkant voor werk zal ons niet meteen het Eindhoven van het noorden maken, maar wij willen niet lijdzaam toezien hoe de regio steeds verder achterop raakt. Wij willen kansen bieden en wij geloven in de gezamenlijke aanpak van de vier gemeenten, in de verbinding tussen bestuur, onderwijs en bedrijven. Onze partij heeft zich de afgelopen tijd niet voor niets sterk gemaakt om vierkant voor werk op de bestuurlijke agenda te krijgen en te houden. Voorzitter, wij stellen dan ook met genoegen die twee miljoen beschikbaar om te investeren in onze toekomst. Wij denken dat dit nodig en goed is.

Voorzitter voor economische ontwikkeling is een boven gemiddelde infrastructuur een belangrijke voorwaarde. Onze fractie is dan ook blij met ontwikkelingen als de verdubbeling N34, de spoorboog, de zuidelijke ontsluiting van het Europark. Daarbij willen we ook eens onze waardering naar de provincie uitspreken, waar men wel duidelijk oog heeft voor de behoeften van de zuidoost hoek. Maar wij roepen het college ook op om de blik ook op de toekomst te houden. Wat onze fractie betreft moet de zuidelijke rondweg er op termijn komen en moeten we ook naar nieuw beleid ten aanzien van bedrijven of industrieterreinen kijken.

De hele gemeente voorzien van glasvezel beschouwen we ook als investeren in basis infrastructuur. Voorzitter dit gaat gelukkig de goede kant op, vooral ook door de eigen initiatieven die groepen bewoners hierin nemen. Hier doet zich nog wel een probleem voor rond z.g. afgelegen of onrendabele adressen, die zich voor hoge kosten geplaatst zien. In andere gemeenten bv. Midden Drenthe, zijn hier fondsen voor, beschikbaar gesteld door gemeente en provincie, waardoor een ieder tegen dezelfde prijs aangesloten kan worden. Hoe kijkt onze wethouder hiernaar?

Voorzitter, ik kom op het onderwerp toerisme, ook een belangrijke economische drager in onze gemeente. In dit verband wil onze fractie een aantal onderwerpen benoemen. Het onderhoud van de fietspaden is iets wat we regelmatig tegenkomen in de wijk en dorpen rondes. We weten dat dit provinciaal ook de aandacht heeft, en als zich mogelijkheden voordoen om hier de komende tijd in gezamenlijkheid extra in te investeren dan zien we dat graag. Betrek de verenigingen van dorpsbelangen ook bij het verstrekken van de recreatieve infrastructuur. Wellicht is er dan nog meer te bereiken. Voorzitter een ander punt wat we willen noemen zijn de camper plaatsen. Een lang gekoesterde wens van een aantal dorpen, en door de voorganger van Dhr Huizing al eens toegezegd dat hij er werk van ging maken. Wat is er sindsdien eigenlijk gebeurd?

Voorzitter ik kom op een heel ander onderwerp, namelijk de leefbaarheid in de gemeente Coevorden. Keer op keer valt het op hoeveel klachten er zijn over allerlei kleine en grotere overtredingen van regels of van goed fatsoen. Nu is het weer de vrachtwagen parkeerplaats, daarvoor was het de Kibbelkoele, en dan hebben we het maar niet over een lange reeks klachten over allerlei kleine en grote overtredingen die je tegenkomt als je bv. de wijk en dorpenrondes bezoekt of als politieke partij eens door een wijk gaat. Dat gaat van parkeren op openbaar groen, tot het achterlaten van een container vol afval bij de Klinkenvlierse plas na een zomerse dag, van hondenpoep naar geluidsoverlast. En natuurlijk zien wij ook wel dat handhaven van regels en goed fatsoen ook een kwestie is van aanspreken en signaleren van burgers, van de politie en mogelijk andere organisaties, maar de PvdA fractie is van mening dat ook de gemeente haar  rol meer moet nemen dan we tot nu toe doen. Want waar wij de burger voortdurend aanspreken op zijn verantwoordelijkheid en burgerschap, moet men er ook op kunnen rekenen dat wij bereid zijn om op te treden als het erop aankomt.  En daarom dient mijn fractie de volgende motie in.

Motie handhaving

Voorzitter onze fractie wil deze beschouwing afsluiten met een onderwerp wat eigenlijk buiten deze begroting staat. Dwz het wordt niet genoemd in de begroting, maar eigenlijk is dat op zich al vreemd.  In januari 2016 heeft Nederland eindelijk het verdrag geratificeerd voor gelijke rechten voor mensen met een beperking. Het Pvda kamerlid Otwin van Dijk heeft hier zeer voor geijverd, en na behulpzaamheid van de CDA en de SGP fractie kon eindelijk een compromis met de halsstarrige VVD worden bereikt. In Drents verband maken wij ons als PvdA nu sterk voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Uiteraard van de fysieke omgeving, maar ook van informatie, van opleidingen, werk en voorzieningen. Bij deze beweging willen wij aansluiten. We vragen dan ook aandacht voor de positie van de stichting platform gehandicaptenbeleid Coevorden. Wij realiseren ons dat de stichting geen officiële overlegpartner meer is van de gemeente, dat vertegenwoordiging via de adviesraad sociaal domein kan plaatsvinden. Wij vragen echter aandacht voor het feit dat de ervaring en  deskundigheid die bij de stichting zit op dit moment niet voldoende wordt benut en we verzoeken de wethouder met de stichting en de adviesraad in gesprek te gaan om te kijken hoe dit kan worden verbeterd.

Verder willen we een motie indienen die het belang van het recht op toegankelijkheid en de rol van de gemeente daarbij onderstreept.

Motie toegankelijkheid

Voorzitter tot zover in eerste termijn.