Gemeente Coevorden sluit bestuursovereenkomst met COA
De gemeente Coevorden en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) hebben een bestuursovereenkomst gesloten over de komst van een asielzoekerscentrum naar de locatie van voormalig conferentieoord De Klencke in Oosterhesselen. In de overeenkomst zijn ook de voorwaarden opgenomen die het college heeft gesteld naar aanleiding van behandeling van de conceptovereenkomst door de gemeenteraad. De gemeente vraagt het COA om te starten met 150 plaatsen, en door middel van een goed proces uit te breiden naar het uiteindelijke aantal van 400. Met het tekenen van de bestuursovereenkomst is de weg vrij om een ruimtelijke procedure te starten.
Voorwaarden samenleving
Vanuit Oosterhesselen en de gemeenteraad kwamen bij de behandeling van de conceptovereenkomst twee punten duidelijk naar voren. Er is een wens om te starten met 150 bewoners en de opbouw naar 400 geleidelijk te laten verlopen, en er is de wens om te zorgen voor een evenwichtige samenstelling van de groep bewoners. Deze punten zijn nu opgenomen in de overeenkomst. Het COA start in Oosterhesselen met 150 bewoners. Om verder te kunnen opbouwen maakt het COA verdere afspraken met de gemeente over het proces. In de overeenkomst is ook opgenomen dat het COA streeft naar een groep bewoners die is samengesteld uit zowel gezinnen, stellen, als alleenstaanden. Dit is ook een wens van het COA, een goede samenstelling van de bewoners komt ook het asielzoekerscentrum ten goede.
Bestuursovereenkomst en bijlage
De afspraken tussen de gemeente en het COA zijn vastgelegd in de bestuursovereenkomst en een daarbij behorende bijlage. Het COA sluit met gemeenten overeenkomsten af, waarin algemene afspraken in de vorm van een bestuursovereenkomst worden vastgelegd. De afspraken die meer specifiek voor bijvoorbeeld de locatie in Oosterhesselen zijn bedoeld worden vastgelegd in een bijlage. Ook deze bijlage is ondertekend en heeft dezelfde juridische status als de bestuursovereenkomst.
Klankbordgroep
De punten die nu zijn opgenomen in de overeenkomst vullen de eerdere voorwaarden vanuit de klankbordgroep aan. De klankbordgroep, bestaande uit een afvaardiging van Plaatselijk Belang Oosterhesselen, Sociaal Oosterhesselen en de omwonenden, heeft het college advies gegeven over de te sluiten overeenkomst. Hiervan is het resultaat onder andere dat er 1fte aan begeleiding komt bij het COA, de begeleiding is bedoeld om de komst van de bewoners naar Oosterhesselen en de kennismaking met het dorp goed te laten verlopen. Daarnaast komt er een overlegcommissie met verschillende afvaardigingen vanuit het dorp, is er een veiligheidsmonitor uitgevoerd die dient als nulmeting en vindt de inrichting van het terrein plaats in overleg met de omwonenden.
Ruimtelijke procedure
Het sluiten van de bestuursovereenkomst was een voorwaarde om te kunnen starten met de ruimtelijke procedure voor het terrein. Nu de overeenkomst is getekend kan de eigenaar van het perceel een omgevingsvergunning aanvragen. Voor de realisatie van een asielzoekerscentrum moet in ieder geval een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor het plaatsen van tijdelijke bouwwerken en het tijdelijk afwijken van het geldende bestemmingsplan. Bij de verlening van een omgevingsvergunning gelden de reguliere voorwaarden voor bezwaar en beroep, belanghebbenden kunnen hier gebruik van maken.