Door op 23 februari 2016

Coevorden kan opgave windenergie realiseren

De gemeente Coevorden kan de opgave van de provincie Drenthe voor minimaal 40 MegaWatt aan windenergie realiseren. De bewoners van de twee zoekgebieden Weijerswold en Europark e.o. en de ontwikkelaars die de windturbines willen bouwen, hebben in het afgelopen jaar intensief overleg gevoerd. De uitkomst daarvan is het voorstel om in Weijerswold vier windturbines te bouwen en op Europark e.o. drie. Dit is fors minder dan de aanvankelijke plannen van de ontwikkelaars, die acht turbines in Weijerswold en zes op Europark e.o. hadden willen realiseren. De zeven nieuwe turbines van 3 MW leveren samen met de bestaande windturbines in Coevorden (20,5 MW) de gevraagde 40 MW aan windenergie op. Het college stelt aan de raad voor om daarna geen nieuwe windturbines meer toe te staan in Coevorden.

Vanuit de Rijksopgave voor windenergie (6000 MW in 2020) moet in de provincie Drenthe 285,5 MW aan windenergie gerealiseerd worden. Hiervoor zijn de gemeenten Coevorden, Emmen, Borger-Odoorn en Aa en Hunze in beeld. De gemeente Coevorden heeft tijdens de opstelling van de Structuurvisie (2010- 2013) in samenspraak met belanghebbenden twee zoekgebieden voor windenergie aangewezen: Weijerswold en Europark e.o.. De provincie heeft als voorwaarden gesteld dat windturbines een minimaal vermogen van 3 MW moeten hebben en in clusters gebouwd moeten worden. Coevorden heeft daarom gekozen voor aansluiting bij de bestaande (Duitse) turbines in Weijerswold en Europark.

Voorwaarden

De gemeente Coevorden heeft zelf een aantal belangrijke voorwaarden gesteld voor de realisatie van windenergie: de gemeente exploiteert zelf geen windturbines maar laat dit over aan marktpartijen; deze bedrijven moeten hun plannen in nauw overleg met de omwonenden in beide zoekgebieden realiseren. Bewoners moeten zeggenschap hebben over de locaties van de turbines en de afspraken over de beperking van de overlast en de vergoedingen. De uitkomst moet minimaal 40 MW aan windenergie zijn, of meer MW wanneer partijen het daar samen over eens zijn. Pas na dit participatieproces start de gemeente de planologische procedure die nodig is om windturbines mogelijk te maken. De uitkomst van het participatieproces wordt eerst aan de raad voorgelegd.

Water bij de wijn

In het afgelopen jaar, van maart 2014 tot februari 2015, heeft een intensief overleg plaatsgevonden tussen de planontwikkelaars (Windunie, Raedthuys en KWind) en de windplatformen, waarin de bewoners van de zoekgebieden verenigd zijn. De bewonersplatformen zijn daarbij op hun verzoek begeleid door Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging van Omwonenden Windenergie. Inzet van de bewoners was om het aantal turbines te beperken en deze zo ver mogelijk van de bebouwing af te plaatsen.
“Het is bepaald geen gemakkelijke opgave geweest voor zowel de bewoners als de initiatiefnemers,” aldus wethouder Jeroen Huizing. “Ik heb veel respect voor de inzet van de bewoners; zij willen het liefst geen windturbines in hun omgeving maar zijn toch in gesprek gegaan om tot een variant te komen die het ‘minst slecht’ voor hen uitpakt. De initiatiefnemers hebben flink wat water bij de wijn moeten doen; het aantal turbines is fors verminderd en ze zijn de bewoners behoorlijk tegemoet gekomen in de afspraken over vergoedingen en het beperken van de overlast. Ze bieden vooraf een planschadevergoeding en nemen daarbij de 2 procent maatschappelijk eigen risico voor hun rekening in Weijerswold en er is bijvoorbeeld een stilstand-regeling afgesproken.”

Maximale ruimte

Het door Coevorden ingestelde participatieproces heeft niet overal geleid tot een breed gedragen voorstel van de initiatiefnemers en de bewoners. Bewoners van Weijerswold hadden de turbines liever verder vanaf de bebouwing gezien, initiatiefnemers op Europark e.o. vinden drie turbines te weinig. Jeroen Huizing: “We moeten ons realiseren dat het een zeer complexe opgave is en er in de zoekgebieden beperkingen zijn waardoor niet overal turbines geplaatst kunnen worden. Daarnaast liggen de verschillende belangen ver uiteen. Maar we hebben met dit proces maximale ruimte willen geven aan beide partijen om er samen uit te komen.” Het college van burgemeester en wethouders heeft alles afwegende besloten om de raad voor te stellen in te stemmen met realisatie van drie turbines in het gebied Europark e.o. en vier turbines in Weijerswold e.o.. Wat het college betreft worden na deze opgave geen nieuwe windturbines meer bijgebouwd in Coevorden.

Besluitvorming

Op dinsdag 8 maart wordt dit voorstel besproken in de raadscommissie; op dinsdag 22 maart neemt de gemeenteraad een besluit of de planologische procedures voor het realiseren van windturbines in gang gezet kunnen worden. Realisatie kan mogelijk gemaakt worden door een nieuw bestemmingsplan of door een uitgebreide omgevingsvergunning met afwijking, met de bijbehorende bezwaarprocedures. Dit betekent dat de turbines op z’n vroegst in 2017 gebouwd kunnen worden.