Zonneakker De Watering
Op 11 november 2014 dienden wij een motie in die het college opdroeg om een onderzoek te starten naar mogelijkheden om gronden binnen plan De Watering actief in te zetten voor de opwekking van duurzame energie. We zijn erg blij dat dit zich verder ontwikkeld heeft!
De gemeente Coevorden, Energiecoöperatie Coevorden (ECC), Parkmanagement Coevorden (PMC), EcotecWorld en Solarfields hebben een intentieovereenkomst getekend voor het realiseren van een zonneakker op locatie De Watering in Coevorden. Hiermee kan een duurzame invulling worden gegeven aan de locatie aan de westkant van de N34. Uniek aan het project is dat het niet alleen gericht is op het lokaal opwekken van energie, maar dat de inwoners en bedrijven van de gemeente breed bij het project worden betrokken. Zo kunnen bedrijven en inwoners investeren, worden lokale bedrijven bij de uitvoering betrokken en worden er werkervaringstrajecten en schoolprojecten aan gekoppeld. Coevorder partijen hebben de handen ineengeslagen en onder regie van de gemeente Coevorden een consortium opgericht dat uitvoering gaat geven aan de plannen.
Invulling De Watering
De grond op De Watering is in de jaren negentig door de gemeente Coevorden aangekocht voor het realiseren van een nieuw bedrijventerrein. Door veranderingen in onder andere het provinciale beleid is deze bestemming inmiddels niet meer mogelijk. In 2014 en 2015 nam de gemeenteraad moties aan waarin het college werd gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor productie van duurzame energie op de locatie. Wethouder Jeroen Huizing: “Nadat verschillende partijen zich bij ons meldden met plannen voor De Watering hebben we ze bij elkaar gebracht, waar dit consortium uit voort is gekomen. We zijn blij dat we met deze intentieovereenkomst een stap zetten naar een duurzame invulling van De Watering. Met deze samenwerking gaat de grond niet alleen voor ons als gemeente wat opleveren, maar ook voor Coevorden. Inwoners en lokale bedrijven kunnen participeren en educatie krijgt een belangrijke rol in het project van ECC en PMC. Het past ook goed binnen onze klimaatdoelstellingen, waarbij we als gemeente de voorwaarden willen scheppen voor het opwekken van groene energie.”
Lokaal rendement
Het consortium gaat de grond van de gemeente huren of pachten en realiseert een zonneakker van bijna twintig hectare groot. Johan Boekema van Energiecoöperatie Coevorden: ”Dat is op dit moment de grootste zonneakker van Drenthe. Daarmee zetten we echt een goede stap richting een duurzame energievoorziening.” De zonnepanelen die op De Watering worden geplaatst, produceren naar verwachting jaarlijks 10 miljoen kWh, dat is energie voor 2.750-3.000 huishoudens. Leden van de Energiecoöperatie Coevorden en bedrijven die zijn aangesloten bij PMC kunnen in de zonneakker investeren. Hiermee worden de investeringen en het rendement lokaal gehouden. Investeerders krijgen jaarlijks een goede rente uitgekeerd. Wanneer de zonneakker is gerealiseerd gaat PMC ook onderzoeken of aan haar deelnemers groene stroom aangeboden kan worden.
In een later stadium worden informatiebijeenkomsten georganiseerd waar inwoners meer te weten kunnen komen over de mogelijkheden om aan het project deel te nemen.
Start
Met de intentieovereenkomst kan de subsidie in het kader van Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) worden aangevraagd. Pas als de subsidiebeschikking binnen is, gaat het project van start. Het Coevorder bedrijf Ecotecworld en Solarfields uit Groningen zijn verantwoordelijk voor de technische realisatie en de financiering. Zij worden eigenaar van de zonneakker.