Duurzaamheid en milieu

We moeten alles op alles zetten om de energietransitie voor alle inwoners een succes te laten zijn. Op dit onderwerp kunnen we ons in onze ogen geen verdere tweedeling in de samenleving permitteren. Iedereen moet kunnen profiteren van energiebesparende maatregelen in eigen huis. Daarnaast moet iedereen kunnen profiteren van duurzame energie opwek in de eigen leefomgeving. Zeker waar dit met overlast gepaard gaat.

Warmtevisie

In onze gemeente is een warmtevisie vastgesteld. De bedoeling is dat we van het (aard)gas af gaan. Dat hoeft niet allemaal vandaag of morgen maar er moeten we stappen worden gezet. Naar de mening van de PvdA moeten maatregelen niet van bovenaf door de gemeente worden opgelegd. Samen met de bewoners van wijken en dorpen moet naar oplossingen worden gezocht. De gemeente moet ontzorgen, vooral faciliterend zijn en bewoners moeten zo met geen of zo weinig mogelijk (financiële)problemen opgezadeld worden.

Energieneutraal

Wij willen een duurzaamheidsfonds waaruit eigenaren van woningen met een laag of middeninkomen renteloze leningen kunnen krijgen om de eigen woning te verduurzamen. In de prestatieafspraken met woningbouwcoöperaties willen wij vastgelegd zien welke woningen wanneer verduurzaamd worden. Wij vinden dat de huurwoningvoorraad in 2040 energieneutraal moet zijn. De gemeente geeft het goede voorbeeld en werkt de komende bestuursperiode plannen uit om de eigen gebouwen in 2035 energieneutraal te hebben. Het gemeentelijk wagenpark maakt in 2030 voor minimaal 50% gebruik van duurzame brandstoffen. Scholen hebben een belangrijke voorbeeldfunctie. Bij nieuwbouw en renovatie streven we altijd naar een energieneutrale oplossing. Dat maken we zichtbaar voor de gebruikers.

Duurzaam inkopen

De komende bestuursperiode lichten we ons inkoop- en aanbestedingsbeleid door. We richten ons op 100% gecertificeerde duurzame inkoop aan het eind van de periode. Duurzaamheid maken we een expliciet onderdeel van ons inkoop- en aanbestedingsbeleid. Waar mogelijk vinden wij dat de gemeente lokaal moet inkopen.

Groen

De gemeente bezit en beheert een grote hoeveelheid grond in onze gemeente. Vaak kan met simpele maatregelen een aanzienlijke bijdrage geleverd worden aan het vergroten van biodiversiteit. Veelal gaat het om ander beheer in plaats van meer beheer. Extra kosten hoeven er niet mee gemoeid te zijn. Groen moet je doen, vooral in dorpen en wijken. Bij alle groot onderhoud en herinrichting zetten we ons in voor minder verstening en meer groen. Dit vanuit oogpunt van klimaatadaptatie, biodiversiteit en welzijn. Het toezicht op milieuaspecten- en controles staat al jaren onder druk door het functioneren van de regionale uitvoeringsdienst (RUD). De RUD controleert namens gemeenten en provincie de milieuregels. Wij willen dit terug op een acceptabel niveau, ook als het extra geld kost.

Wat willen we bereiken?

– Duurzaamheidsmaatregelen worden alleen in overleg tussen gemeente en inwoners genomen.
– Duurzaamheidsmaatregelen worden voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.
– Huurders worden actief betrokken bij duurzaamheidsplannen van de corporaties.
– De gemeente geeft het goede voorbeeld: in 2040 is de gemeente energieneutraal.
– Wijken en dorpen zijn voorbereid op klimaatverandering.
– Verbetering van biodiversiteit in de gemeente.

Naar het verkiezingsprogramma