Armoede en schulden

We blijven inzetten op het doorbreken van (generatie)armoede. Kinderen uit arme gezinnen hebben een moeilijkere start, kunnen vaak niet meedoen met sport, niet naar verjaardagsfeestjes gaan en niet meepraten over de vakantie. Ze zijn vaak niet trots op zichzelf en groeien vaker op in een onveilige situatie. We willen dat kinderen die in armoede opgroeien een eerlijke start kunnen maken.

Schulden oplossen

Het doorbreken van generatiearmoede vraagt inzet over meerdere bestuursperiodes. Hiervoor willen we structureel 150.000 euro in de begroting opnemen. Schulden willen we oplossen voordat deze leiden tot veel sociale ellende en onnodig hoge kosten. Het hebben van schulden en een leven in armoede heeft grote invloed op je welzijn. Het heeft impact op het vertrouwen in de toekomst, en het gevoel dat je er mag zijn en dat je ertoe doet. In een dergelijke situatie waarin je je machteloos en hulpeloos voelt maakt een benadering vanuit begrip in plaats van wantrouwen een wereld van verschil. De gemeente moet mensen met problematische schulden niet nog verder in problemen brengen met sancties en kortingen wanneer zij niet aan verplichtingen voldoen, maar biedt kansen en perspectief voor mensen.

Ruimhartigheid

Daar worden we allemaal beter van, individueel en als samenleving. Dat betekent dat we hulpverlening willen die erop gericht is om de mensen te helpen en niet om hen ‘aan te pakken’. Goede schuldhulpverlening en een ruimhartig minima- en armoedebeleid moeten ervoor zorgen, dat mensen weer mee kunnen doen. Vroegsignalering en preventie zijn daarbij belangrijk. Daar ligt de sleutelrol voor de gemeentelijke dienstverlening. 70% van de huishoudens die in de problemen zit, is echter niet zichtbaar. Door dicht bij de inwoners te staan en te weten wat zij nodig hebben, kunnen we hier lokaal verandering in brengen. Met een goede lokale aanpak van het bestrijden van de effecten van armoede zorgen we er bovendien voor, dat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten, op het schoolplein, bij de sportvelden en op de markt.

Schulden saneren

Wij willen inzetten op sanering van problematische schulden. Hiervoor sluiten wij aan bij een gemeentelijke kredietbank of bij het waarborgfonds. Onze schuldhulpverlening en ons minimabeleid is gebaseerd op preventie en vroegsignalering. We zetten alles op alles om te voorkomen dat schulden zo hoog worden, dat deze niet meer te overzien zijn. Jongeren met problematische schulden helpen we hun leven weer op de rit te krijgen. De gemeente neemt hun schulden over en begeleidt deze jongeren naar werk en/of scholing. We gaan budgetondersteuners inzetten om te voorkomen dat er altijd bewindvoerders ingezet moeten worden.

Wat willen we bereiken?

– Minder generationele armoede. Daarvoor zetten we structureel € 150.000 in.
– Hulpverlening die gericht is op vroegsignalering en preventie.
– Vermindering van het aantal mensen met problematische schulden.
– Een gemeente die perspectief biedt voor mensen met schulden.
– Sanering van problematische schulden.
– Inzet van budgetondersteuners ter voorkoming van meer schulden.

Naar het verkiezingsprogramma