Wonen en leefklimaat

De PvdA Coevorden wil bereiken dat er voor iedereen een passende woning beschikbaar is op een redelijke termijn. Of dit nu een sociale huurwoning, koopwoning, een woning in een zorgomgeving, of tijdelijke huisvesting is. Ook voor specifieke woonwensen, zoals bijvoorbeeld een ouderen hofje, een woonwagen of een tiny-house moet ruimte zijn in onze gemeente. Zeggenschap over de eigen leefomgeving vinden wij belangrijk. Iedereen wil nadenken, meepraten en meebeslissen over eigen dorp of wijk. Hier geven wij ruim de gelegenheid voor en wij zijn politiek bereid om een deel van ons eigen afwegingskader in te leveren ten gunste van lokaal zeggenschap.

Actief sturende rol

De afgelopen jaren is er een afwachtend beleid gevoerd als gemeente en er is veel aan de markt overgelaten. Dit willen wij anders. De gemeente moet een actief sturende rol op zich nemen ten aanzien van wonen. De gemeente stuurt vanuit visie op bestemmingsplannen en overlegt met woningbouwcoöperaties om de gemaakte afspraken na te komen. De kleinere dorpen mogen niet op slot gezet worden. Van de gemeente mag verwacht worden dat zij, met ambtelijke ondersteuning en bestuurlijke medewerking mogelijk maakt dat in dorpen
gebouwd kan worden.

Doelgroepenverordening

En wat ons betreft, bij grotere kansrijke bestemmingsplannen mag de gemeente ook voor eigen risico ontwikkelen. Wij hebben bijzondere aandacht voor eigen jeugd en de lagere inkomens groepen. Met een doelgroepenverordening, waarin regels zijn vastgelegd over het toewijzen van koop- en huurwoningen en het faciliteren van particulier opdrachtgeverschap willen we eigen jeugd een eerlijke kans geven op een koop- of huurwoning in eigen omgeving.

In balans

Wij zien dat de vele zogenaamde doelgroep plaatsingen wijken uit balans brengen. Voor een groot deel concentreert armoede, integratie problematiek en sociale problematiek zich in de naoorlogse wijken in Coevorden en enkele dorpen. Hier moet de balans terug. Deze specifieke wijken willen wij, minimaal de komende vijf jaar vrijwaren van doelgroep plaatsingen. Er ligt een grote opgave om wel te zorgen voor voldoende aanbod van betaalbare vooral sociale huurwoningen om deze groepen wel een goede plek te bieden. In bestemmingsplannen en projectbesluiten willen we harde afspraken over de ruimte voor sociale woningbouw en betaalbare koopwoningen. Wij durven onderscheid te maken in kavelprijzen. Een kavel voor sociale huur hoeft minder per vierkante meter te kosten dan een kavel voor koop in het hogere segment.

Woonkwaliteit

Wij blijven voortdurend in gesprek met de zorgorganisaties die de woon-zorgcentra exploiteren in onze gemeente. Een van de ontwikkelingen die wij zien is een groeiende behoefte aan meer woonkwaliteit in een zorgomgeving. Een afnemende behoefte voor het aantal somatische plaatsen en een groeiende behoefte aan het aantal psycho-geriatrische plaatsen. Waar een behoefte om te veranderen of nieuwe initiatieven ontstaan, trekken we graag samen met de zorgorganisaties op. Deze bieden kansen voor combinaties met reguliere woningbouw.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Een bijzondere doelgroep vormt de groep arbeidsmigranten. Vrij verkeer van personen en diensten is een basisrecht in Europa en daarbij hebben diverse sectoren deze arbeidskrachten nodig om draaiende te blijven. Zorgen voor goede, legale tijdelijke woonruimte voor arbeidsmigranten zien we als een gedeelde verantwoordelijkheid van ondernemers en gemeente.

Duurzaamheidsfonds

Het verduurzamen van de bestaande woningbouwvoorraad verdient de komende bestuursperiode bijzondere aandacht. De woningbouwcoöperaties zijn hierbij verantwoordelijk voor de sociale huursector. Voor de woningeigenaren met een lager of een middeninkomen vormen we een duurzaamheidsfonds, waaruit via renteloze leningen verduurzaming gerealiseerd kan worden. Wij zijn bereid hier drie miljoen euro voor opzij te zetten.

Fijne woonomgeving

Een schone, nette, groene en goed onderhouden woonomgeving is van grote waarde voor het leefklimaat. Een investering in beter onderhoud hebben we net gedaan. Handhaving op verrommeling in de wijken moet een impuls krijgen. Bewoners die er een bende van maken moeten sneller en dwingender aangepakt worden. Bij groot onderhoud van wegen, pleinen of riolering komt nadrukkelijk meer aandacht voor een inrichting die met vergroening bijdraagt aan het omgaan met klimaatverandering. We stimuleren dat ‘versteende’ particuliere tuinen weer groen worden.

Wat willen we bereiken?

– Een passende woning voor iedereen op een afzienbare termijn.
– Meer sociale huur- en koopwoningen voor eigen jeugd.
– Bewoners hebben meer zeggenschap over eigen leefomgeving.
– Oplossen van sociale problematiek in bepaalde wijken.
– Een duurzaamheidsfonds van drie miljoen euro voor woningeigenaren met een lager- of middeninkomen.
– Meer groen in eigen woonomgeving.

Naar het verkiezingsprogramma