Door Fractie op 11 november 2014

Begroting en meerjarenraming 2015 en verder

Algemeen.

Bij de behandeling van de perspectiefnota hebben wij uitgebreid stil gestaan bij de keuzes die aan ons werden voorgelegd. Niet alleen hebben we onze mening gegeven over de keuzes die werden gemaakt, ook hebben wij met moties en amendementen zelf richting gegeven aan de weg die ingeslagen moet worden.

Het college kan ons nu een sluitende begroting voor 2015 presenteren. Een begroting in een nieuwe opzet, waarbij de programma indeling aansluit bij het coalitieakkoord en  waarbij voor een nieuwe kostentoedelingssystematiek is gekozen.

De verbeeldingen waarmee inzichtelijk wordt gemaakt waar het geld aan uitgegeven wordt en hoe het binnenkomt vinden we een aanwinst, ze zijn ook voor de leek op dit gebied gemakkelijk te begrijpen. Aandachtspunt in een volgende begroting is voor ons wel dat er voldoende diepgang in de programma’s terug te vinden moet zijn. In een begroting die zich te zeer op hoofdlijnen beweegt is het moeilijk af te wegen of dit nu is waar publieke middelen aan besteed moeten worden.

Het college is met de tour door de gemeente gestart met het geven van een daadwerkelijke invulling van het verbindend besturen. Dat vindt de PvdA fractie prima, maar nu verder. Nu het zware weer wat in de perspectiefnota werd aangekondigd is doorvertaald naar een concrete begroting, moet het overleg met de partijen die het raakt verder vorm krijgen. Luister naar wat inwoners, verenigingen, organisaties, dorpen of wijken willen, binnen het in de begroting gegeven financiële kader en probeer elkaar daarin te vinden. Wij hopen dat hierin bij de presentatie van de perspectiefnota in juni 2015 flinke stappen zijn gemaakt.

De begroting is sluitend gemaakt door een aantal aanvullende bezuinigingen en een forse verhoging van de lokale lasten. Die verhoging van de lokale lasten vinden wij acceptabel; het is noodzakelijk, zeker gerelateerd aan de totale omvang van de bezuinigingen die op de Coevorder samenleving afkomt. Wanneer de lastenverhoging uitgedrukt wordt in een concreet bedrag, 30 euro per jaar voor een modaal gezin, dan is dat te overzien.

In de perspectiefnota werd aangekondigd dat er een vermakelijkhedenretributie zou worden ingevoerd. Inmiddels is duidelijk geworden waarom het college zich genoodzaakt ziet om deze maatregel terug te trekken. De gang van zaken roept bij ons zoveel vragen op dat wij het verzoek om een onafhankelijk onderzoek van het CDA steunen, door die motie mee te ondertekenen.

Bij de aanvullende bezuinigingsmaatregelen sneuvelt onder andere het regulier budget sportstimulering. Dit vinden wij jammer. Wij denken dat juist kinderen uit de minst draagkrachtige gezinnen nog steeds moeilijk toegang hebben tot bv. sport, maar ook tot kunst en cultuur. Er gaat een belangrijk preventief effect uit van het deel kunnen nemen aan sport. Verder vindt de PvdA fractie dat het onbelemmerd kennis kunnen nemen van kunst en cultuur, een verrijking voor ieder kind. De kloof tussen arm en rijk op dit gebied is ons dan ook nog veel te groot. We zijn blij met de mogelijkheden die de doe-mee pas biedt, maar vragen ons af of dit voldoende en effectief genoeg is.

Daarom dienen wij de volgende motie (bewegen en amateurkunst) in:

De programma’s

Programma 1 Economie, onderwijs en cultuur

Economie.

De PvdA fractie deelt de visie van het college dat het hebben van een inkomen uit werk een belangrijke basis is voor deelname aan de samenleving. De inspanningen van het college, zoals het actieplan ‘Vierkant voor Werk’, omarmen wij dan ook. Ook wij zullen ons als fractie inspannen om dit plan bij provinciale en landelijke bestuurders onder de aandacht te brengen. De eerste initiatieven hiervoor zijn reeds genomen.

In de begroting wordt een heldere lijn neergezet waar het college kansen ziet voor economische versterking van onze gemeente. Inzetten op het in toenemende mate verzorgen van de schakelfunctie tussen de zeehavens en het achterland, en het verder versterken van de toeristische sector, zien wij als logische speerpunten.

Met name vanuit dat economische belang vinden wij het dan ook onwenselijk dat een aantal subsidies voor evenementen die een duidelijke bijdrage leveren aan de lokale economie, teloor gaan. Dit zijn specifiek, het Zuidenveld, de fietsvierdaagse en de havendagen. Om deze te behouden dienen wij, medeondertekend door BBC2014 en CDA, de volgende motie in:

Onderwijs.

Wij blijven aandacht vragen voor de vorming van de integrale kindcentra. We roepen de wethouder op vooral de regie te nemen en te blijven voeren. Lokaal zien we voorbeelden van positieve ontwikkelingen, maar ook zien we soms uitingen van irritaties tussen de betrokken partijen, zeker wanneer zonder afstemming initiatieven worden genomen. Een zelfde verhaal kan gehouden worden voor het behoud van kleine scholen in onze dorpen. Wethouder pas op uw zaak!

Ook het onderwijs ontkomt niet aan bezuinigingen, zowel ten aanzien van het sporthalvervoer, als het vervoer naar het speciaal onderwijs. Wij vragen de wethouder  op zijn minst te monitoren dat dit niet tot ongewenste situaties leidt.

Kunst en cultuur.

Bij de behandeling van de perspectiefnota hebben we middels een motie meer geld vrijgemaakt voor de bibliotheken dan in de nota voorzien was. Inzet van die motie was vooral de bibliotheekfunctie bereikbaar houden voor alle doelgroepen. Het bibliotheek bestuur verdient een groot compliment voor de voortvarendheid waarmee zij de handschoen opgepakt heeft. Nu is het echter ook zaak dat een veranderde bestuursstijl van het college de ruimte krijgt. Na een eerste planvorming moet het overleg met de kernen en betrokken organisaties plaats gaan vinden. De PvdA fractie is van mening dat dorpen daarbij zelf moeten kunnen inbrengen welke oplossing zij voor hun dorp het meest passend vindt, vooralsnog binnen het gegeven financiële kader. De motie van BBC2014 die dit beoogt, hebben wij dan ook medeondertekend. Voor dit proces zien wij nog voldoende ruimte. De bezuiniging op de bibliotheek voor 2015 is nog te overzien.

Programma 2 Werk, jeugd en zorg

De PvdA-fractie kan tevreden constateren dat de voorbereidingen voor de drie decentralisaties voortvarend zijn opgepakt en dat we, ondanks de moeilijke tijden voor onze gemeente, deze hervorming met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Reden waarom we er hier ook niet al te veel over hoeven zeggen.

Op het gebied van algemene preventieve voorzieningen constateren we dat door het laten verdwijnen van de zogenaamde kleine subsidies ook een aantal voorzieningen geraakt wordt die een belangrijke functie vervullen in het sociaal domein, onder andere de voedselbank en mantelzorgondersteuning. Dit vindt onze fractie onwenselijk, en we steunen dan ook van harte de motie van het CDA om dit te voorkomen.

Net als bij de perspectiefnota herhaalt de PvdA-fractie dat we het faciliteren van sport nog  steeds een kerntaak van de gemeente vinden. Wij wijzen dan ook nog eens op de amendering van de perspectiefnota ten aanzien van de sporttarieven en verwachten dat daar bij de uitwerking een goede notie van is genomen.

Programma 3 Ruimte en leefomgeving

De PvdA-fractie ondersteunt de visie van het college dat plannen zoveel mogelijk gerealiseerd moeten kunnen worden zonder onnodige obstakels in regels en procedures. De motie van BBC2014 om, met prioriteit,  te komen tot een herijking van het welstandsbeleid, met dat als doel hebben we dan ook medeondertekend.

In het kader van zorg voor de leefomgeving vragen wij aan het college of de gemeente Emmen ook afstemming met het college heeft gezocht omtrent haar nieuwe windmolen plannen? Een van de beoogde locaties bevindt zich immers op een steenworp afstand van ons grondgebied.

Ook vragen wij nogmaals aandacht voor de ontwikkeling van Molenakkers in Dalen. Wat ons betreft moet dit hoe dan ook vlot worden getrokken, desnoods door nog wat scherper aan de wind te zeilen, als het om beperkende regelgeving gaat.

Het college haalt onder andere de prestatie afspraken met de woningbouwcorporaties aan. In dat verband vragen wij aandacht voor het probleem van ernstig overlast gevend woongedrag. Uit eigen onderzoek en overleg met een corporatie weten we dat dit thema bij hen ook op de agenda staat. Onze vraag aan het college is of zij bereid is samen met de corporaties naar oplossingen te zoeken voor deze problematiek?

Nu het waterschap Vechtstromen plannen zoals de herinrichting van het Schonebekerdiep in de ijskast heeft gezet, gaan we er van uit dat zij haar belofte om een flinke bijdrage te doen aan de reconstructie van de stadsgracht zeker gestand zal doen.

Wij roepen het college op om voortvarend door te werken aan de zuidelijke ontsluitingsweg Coevorden. Met nieuwe bedrijfsvestigingen in het verschiet en de verdere uitleg van het Europark aan Duitse zijde wordt de verkeersdruk op het bestaande wegen net en de daarmee gepaard gaande overlast voor een woonwijk als de Heege onaanvaardbaar groot. Daarbij is het economisch belang van een goede ontsluiting evident.

Wij complimenteren het college voor het doorzetten van de professionaliseringsslag in het vastgoed beheer.

En wellicht ten overvloede, De Spinde. We kunnen niet nalaten de gedane uitspraken in verkiezingstijd in herinnering te roepen.

Binnen dit programma willen we als laatste aandacht vragen voor De Watering. Ooit aangekocht met de bedoeling er een bedrijven/industrieterrein te ontwikkelen.

Ons beeld is dat er momenteel weinig gebeurt ten aanzien van dit omvangrijke bezit. De inzet van de PvdA-fractie is dat hetgeen ooit met veel publiek geld is gekocht, of maatschappelijk of economisch moet renderen. Om dit een nieuwe impuls te geven dienen wij de volgende motie in:

Programma 4 Openbare ruimte

Meermaals heeft de PvdA-fractie haar ongenoegen geuit over het verhaal tractie. Ook vrij recent is er nog geld bij geplust vanwege hoge brandstofkosten. Onze vraag aan het college is dan ook andermaal, wanneer gaat u ons nu eens dusdanig over tractie kosten informeren dat wij ons controlerende werk kunnen doen? En, welke meevaller kunnen wij verwachten nu de kosten voor brandstoffen zo hard dalen?

Programma 5 Bestuur en organisatie

Ten aanzien van het stimuleringsfonds Wijken en dorpen vragen wij aandacht voor combinaties die mogelijk met andere geldstromen kunnen worden gemaakt. Wij denken dan bv. aan de leadergelden. Vanuit de EU en provincie wordt veel geld vrij gemaakt voor een vitaal platteland. Geld wat veelal vraagt om cofinanciering. Dit roept bij ons de vraag op of het college van zins is hier het wijk- en dorpenfonds voor in te zetten?